Wat een kind leert bij het vouwen

Papieren vliegtuigjes hebben we als kind vast allemaal wel eens gevouwen. Maar wist je al dat vouwen naast leuk ook heel nuttig kan zijn? Door te vouwen ontwikkelen kinderen onder andere hun fijne motoriek / handvaardigheid en oog-handcoördinatie wat belangrijk is als voorbereiding op het leren schrijven. Door met verschillende soorten papier te vouwen wordt de tastontwikkeling gestimuleerd. Ook leren ze begrippen toepassen als boven/onder, voor/achter wat bijdraagt aan de ruimtelijke oriëntatie voor het leren rekenen. Daarnaast worden de concentratie en het geheugen geoefend bij het maken van een vouwreeks.

In mijn praktijk wordt bijna dagelijks gevouwen. Van een stoomboot in november tot en met bloemen in de lente. Kinderen zijn vaak heel gemotiveerd om het te leren en nemen na afloop ook trots hun vouwwerk en extra vouwblaadjes mee naar huis om verder te oefenen.

Ook combineer ik vouwen graag met andere fijn motorische oefeningen. Zoals het tekenen van kleine schubben of bubbels met een driehoekpotlood of grote schrijfpatronen op de deur met Stabilo Woody’s.

In het online portaal van Beweegwereld staan verschillende stappenplan om vouwwerkjes te maken. Zoek je nog meer inspiratie kijk dan eens naar deze inspirerende boeken; Het grote vouwboek en Het tweede grote vouwboek.

Hieronder kun je een gratis vouwinstructie van bovenstaande eenvoudige vis downloaden:

Vouwen vis.pdf

Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben om kinderen te leren vouwen. Mocht je tips of aanvullingen hebben, mail gerust naar; info@beweegwereld.nl 

NB. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.