Staand werken in de klas

Waarom staand werken?

Staand werken is gezond én kan een goede strategie zijn om je alertheid te verhogen waardoor je je gemakkelijker kunt concentreren. Dit kan heel helpend zijn bij kinderen die op een stoel gemakkelijk wegdromen. Of juist bij kinderen die actief op zoek gaan naar meer prikkels d.m.v. beweging door te wiebelen, wippen, draaien of hangen. Als je staat, gebruik je meer spieren dan wanneer je zit. Het staan nodigt uit tot meer bewegen en actie waardoor je nog meer spieren actief maakt. Natuurlijk is vaker gaan staan ook gezonder voor je lichaam als tegenhanger van al het zitten. Bovendien is het stimuleren van staand werken niet alleen goed voor de leerlingen, maar ook voor de leerkrachten doordat ze minder vaak gebogen hoeven te staan over het bureau.


Hoe staand werken?

achter je stoel als je niet hoeft te schrijven

* aan een statafel

* op een hoge kast

* met een omgekeerd boodschappenkrat op de tafel

Bij jonge kinderen is het ook zinvol om het papier op een raam of deur te plakken. Door te staan tijdens het tekenen of kleuren wordt het kind gestimuleerd om het potlood met een juiste pengreep te hanteren door de werking van de zwaartekracht. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kleurplaatrol.

Heeft de leerling moeite om op zijn plek te blijven staan? Gebruik dan een badmat of tape een vierkant op de vloer om visueel te maken waar zijn plaats is. Of maak het extra dynamisch door op een Wobbel Sup, balanskussen, balanstol of Bosubal te staan.

Wanneer staand werken?

Staand werken is een strategie die je eenvoudig kunt toepassen in een reguliere schooldag. Door bij de lesvoorbereidingen alvast te bedenken of en wanneer het zinvol kan zijn (voor de hele klas of voor bepaalde leerlingen) om staand te werken maak je de kans dat je het toepast ook groter. 

Bij het zelfstandig werken -> kinderen kunnen de hele les staand maken of (met hulp van de leerkracht) een paar opdrachten arceren in hun schrift waarbij ze gaan staan

Bij het luisteren naar een uitleg -> staan achter je stoel

Bij het hardop lezen -> door te staan ben je beter zichtbaar én hoorbaar

Bij het geven van een antwoord bij een klassikale les -> houdt de hele klas scherp

In de kring -> bij een korte kring na een weekend of vakantie kun je elkaar staand vertellen wat je beleefd hebt

Bij creatieve opdrachten -> veel kinderen gaan dan al uit zichzelf staan

Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben om kinderen wat vaker te laten staan. Mocht je tips of aanvullingen hebben, mail gerust naar; info@beweegwereld.nl 

NB. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.