Zoekboeken

Wist je dat zoekboeken niet alleen erg leuk zijn maar ook erg nuttig? Lees hier hoe en waarom je ze in kunt zetten én tips voor de leukste zoekboeken voor alle leeftijden!

Concentratie

Een van de belangrijkste voordelen van zoekboeken is hun vermogen om de concentratie te verbeteren. Tijdens het zoeken naar objecten in een zoekboek, worden kinderen gedwongen hun aandacht te richten op een specifieke taak zonder zich te laten afleiden door andere prikkels. Dit proces traint de hersenen om te filteren wat belangrijk is en wat niet, een vaardigheid die ook belangrijk is bij andere taken in het dagelijks leven zoals een boek lezen of fietsen in het verkeer. Het vinden van moeilijk te spotten objecten bevordert het doorzettingsvermogen en geduld, kwaliteiten die essentieel zijn voor effectieve probleemoplossing. 

Oogmotoriek

Oogmotoriek, oftewel de coördinatie tussen de ogen en de bewegingen die ze maken, is cruciaal voor het lezen, schrijven en vele andere dagelijkse activiteiten. Zoekboeken kunnen helpen bij het ontwikkelen en verfijnen van deze vaardigheden. Bij het doorzoeken van een zoekboek worden de ogen voortdurend getraind om te scannen en te focussen op verschillende delen van de pagina. Dit helpt bij het verbeteren van de coördinatie van de ogen waardoor kinderen bijvoorbeeld beter bij de regel die ze lezen kunnen blijven. Het identificeren van kleine details in een drukke afbeelding stimuleert de ogen om nauwkeurig te werken, wat nuttig is om kleine verschillen te zien zoals bij het leren lezen en schrijven van letters en cijfers.

Ontspanning

Het zoeken naar objecten in een zoekboek kan een vorm van ontspanning zijn. Het dwingt je om in het moment te zijn en je volledig te concentreren op de taak voor je, wat helpt om stress te verminderen. De kleurrijke werelden in zoekboeken bieden een creatieve ontsnapping uit de realiteit, wat een kalmerend effect kan hebben bij overprikkeling. Overdag wat vaker ontspannen kan bijdragen aan een betere nachtrust bij kinderen met slaapproblemen. Zoekboeken zijn tevens ideaal voor op reis, in een restaurant of de wachtkamer. 

Taalontwikkeling & schrijven 

Voor jonge kinderen kunnen zoekboeken naast de concentratie ook de woordenschat vergroten door het (laten) benoemen van objecten en dieren die ze vinden. Het voorbereidend lezen bevordert ook de taalontwikkeling en stimuleert een positieve houding t.o.v. boeken en lezen. Maar zoekboeken zijn ook voor oudere kinderen aantrekkelijk om bijvoorbeeld schrijfoefeningen aan te koppelen. In mijn praktijk gebruik ik graag dit schitterende boek om kinderen vanaf groep 4 zinnen en korte verhalen te laten schrijven.


Zoekboekentips

Peuters

Dikkie Dik zoekboek

Mijn allereerste voertuigen zoekboek

Mijn allereerste zoekboek

101 dingen om te zoeken


Kleuters

Mijn groot dieren kijk- en zoekboek

Tel- en zoekboek vrolijke dieren

De gele ballon


Schoolkinderen

Waar is Wally?

Waar is de eenhoorn?

Waar is het stokstaartje?


N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.