Sensorische bakken

Sensorische bakken zijn grote bakken voor kinderen gevuld met verschillende materialen om de wereld met hun zintuigen te verkennen. Spelen met sensorisch materiaal kan je kind helpen om te kalmeren als het overprikkeld is of te leren focussen als het onderprikkeld is. Daarnaast stimuleert het spelen met sensorisch materiaal de fijne motoriek door er in te scheppen, het vast te pakken, er in te roeren en er mee te gieten of scheppen.

Wat heb je nodig?

* Ondiepe bakken zoals deze prachtige houten bak met deksel, een mini opblaaszwembad,  of de Ikea Flisat tafel met extra diepe bakken

* Bekers, schaaltjes, pincet, pipet, grijper, spatel, kwast, magneet, schepje, lepel

* Voorwerpen om mee te spelen: poppetjes,  dieren, voertuigen,  magnetische letters, magnetische cijfers, schelpen, puzzelstukken, badspeelgoed, koekjesvormen of speciale zand/kleistempels

* Vulling: gekleurd en kneedbaar foaming soap, speciale gekleurde speelrijst, klei, ijsblokjes (evt. met ingevroren speelgoed), Glibbi gekleurd badwaterslijm, gekookte spaghetti (evt. gekleurd met voedingskleurstof), appelmoes, nep sneeuw of sneeuwklei

Voorbeelden vulling

Houd jouw kind van geuren? Eventueel kun je nog wat extra’s toevoegen voor een lekkere geur en zo een extra zintuig aan het werk zetten. Bijvoorbeeld een paar druppels geurolie of citroensap. Of een kaneelstokje, rozenblaadjes, lavendel of tijm. 

Algemene tips:

Houd de sensorische bak aantrekkelijk door hem afwisselend te vullen met materialen in een thema bijvoorbeeld passend bij het seizoen. Zo stimuleer je je kind om tot spel te komen en blijft de bak langere tijd interessant. Een herfstthema met echte bladeren en eikels, speelgoed paddenstoelen en dieren van bijv. Duplo of Playmobil. Of in de lente een boerderij thema met spliterwten, mais en boerderijdieren en in de zomer een strand thema met zand, zeedieren en (gekleurd) water.  En voor kinderen die graag buiten spelen en zich binnen niet zo makkelijk kunnen vermaken kan een stoer thema met zand/mais en monstertrucks en/of graafmachines met Waytoplay wegplaten erg stimulerend zijn. 

* Heb je rijst gekleurd met voedingskleurstof (dit doe je door rijst in een hersluitbare plastic zak te doen met een paar druppels voedingskleurstof en dan goed te mengen en schudden) laat de rijst dan op een bakplaat met bakpapier een kwartiertje op 80 graden in de oven drogen om afgeven te voorkomen.

* Let goed of het speelgoed en het materiaal geschikt is voor de leeftijd van het kind dat er mee gaat spelen en blijf altijd toezicht houden.

* Stopt jouw kind nog veel dingen in zijn mond? Let dan extra goed op de grootte van het speelgoed en vulmateriaal en begin bijv. met eetbare vulling.

* Ga je de bak vullen met iets vloeibaars dan is het handig dat het speelgoed nat mag worden en goed schoongemaakt kan worden. Houten speelgoed is dan minder geschikt.

* Ga je de bak vullen met droog materiaal dan is houten speelgoed en gereedschap juist wel weer handig. Houten speelgoed is vaak wat zwaarder waardoor het soms beter te voelen en hanteren is dan plastic speelgoed.

Speltips

* Het verstoppen van (magnetische) letters en cijfers stimuleert je kind spelenderwijs om leerzaam bezig te zijn met schoolse vaardigheden als letters en cijfers (her)kennen, tellen, na schrijven of korte woorden maken.

* Met een kwast is het erg fijn om vormen, letters en cijfers na te maken in zout, suiker of een dun laagje rijst of vogelzand. Voorbeelden zijn ook te vinden in het portaal van Beweegwereld.

* Het oefenen met het eten geven van een pop of dier stimuleert het hanteren van mes, vork en lepel en dus ook de handvaardigheid.

* Het verstoppen, vinden én sorteren van voorwerpen op kleur of vorm stimuleert het leren voelen met de vingers, het onderscheiden en het ordenen.

* Met dieren spelen stimuleert het leren kennen en onthouden van de namen en kenmerken van de dieren. Ze vervolgens (samen) natekenen stimuleert de voorbereidende schrijfvaardigheden.

* Het zoeken naar kleine voorwerpen met een reuzenpincet of Squeezy Tweezer is een heerlijke bezigheid en stimuleert de handvaardigheid.

* In een bak met water kunnen bootjes of badeendjes drijven, extra leuk als je geen ligbad in huis hebt.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.