Richtingsproblemen

Wat zijn richtingsproblemen

Richtingsproblemen bij kinderen zijn problemen met het begrijpen en gebruiken van ruimtelijke begrippen zoals links, rechts, vooruit, achteruit, boven, onder, enzovoort. Deze problemen kunnen zich uiten in verschillende situaties, zoals bijvoorbeeld bij het tekenen, knutselen, schrijven, lezen of sporten.

Kinderen met richtingsproblemen kunnen moeite hebben om de positie van objecten of personen in de ruimte correct te begrijpen. Ze kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om de juiste kant op te tekenen, lezen, schrijven of rekenen of om te begrijpen waar iets zich bevindt in relatie tot zichzelf of andere objecten. 

Oorzaak van richtingsproblemen
De oorzaak van richtingsproblemen bij kinderen is niet altijd duidelijk. Sommige kinderen hebben gewoon meer tijd en oefening nodig om ruimtelijke vaardigheden te ontwikkelen. Het spiegelen van letters bij kinderen kan een normale fase zijn in de ontwikkeling van het schrijven en lezen. Dit komt omdat kinderen zich in de beginfase van het leren van letters en woorden nog geen volledige kennis hebben over de oriëntatie en de richting van letters. Hierdoor kan het voorkomen dat kinderen letters spiegelen, waardoor bijvoorbeeld de "b" wordt gelezen als "d" of andersom.

Hoe kun je kinderen begeleiden
Vaak gaat het spiegelen van letters vanzelf over naarmate het kind meer ervaring opdoet met letters en woorden. Het is daarom belangrijk om kinderen de tijd en de ruimte te geven om op hun eigen tempo te leren. Als ouder of leerkracht kun je kinderen helpen met richtingsproblemen door bijvoorbeeld het gebruik van visuele hulpmiddelen, zoals plaatjes, kaarten en pictogrammen om richtingen en posities te verduidelijken. Ook het spelen van spelletjes en het oefenen van visueel ruimtelijke vaardigheden kan helpen. Bijvoorbeeld spelletjes als Speed Cups, Time Shock of Klik! of het namaken van voorbeelden met mozaïekMaar ook tijdens het bewegen in de ruimte kunnen de begrippen links, rechts, vooruit, achteruit, boven, onder, naast, in, op etc. geoefend worden zoals met een grote doos. Het springen van een weggetje aan de hand van pijlen bijvoorbeeld op de Regenboogmat is ook een goede manier om de ruimtelijke oriëntatie te stimuleren.

Het is belangrijk om richtingsproblemen tijdig te herkennen en aan te pakken om het kind te ondersteunen bij zijn algehele ontwikkeling en het bevorderen van zijn zelfvertrouwen. In het online portaal Beweegwereld staan honderden oefeningen en werkbladen om kinderen hierbij te kunnen begeleiden.

Wil je meer lezen over richtingsproblemen? Lees dan dit boek van Marc Litière waar het handige rijmpje; "van geel naar naar groen, zo ga ik het doen" uitkomt.

Download hier de GRATIS richtingskaart. Richtingskaart.pdf

Een visueel hulpmiddel om de juiste richting aan te leren. Gebruik de richtingskaart bij spelletjes en waar nodig ook bij het lezen.

NB. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.