Het sponzenspel

Soms zie ik iets liggen in een winkel of in mijn huis en krijg ik er ineens allerlei ideeën bij. Zo ging het ook met een meter aan schuursponzen die ik buiten in een bak voor een winkel zag staan. Lees hier wat ik ermee deed en hoe je je eigen sponzenspel kunt maken en wat kinderen daarvan kunnen leren.

Wat heb je nodig

* Set van ongeveer 50 sponzen. 

* Werkbladen met voorbeelden (speciaal voor lezers van de nieuwsbrief > schrijf je hier gratis in).

* Stevig papier of een lamineerapparaat met hoezen en als je ook prachtige afgeronde hoeken wil: een handige hoekpons 

Hoe maak je het spel

Print de werkbladen, knip ze uit en lamineer ze eventueel. Pak een bak of versier een doos en stop alle sponzen er in. 

Wat kun je met het spel

Laat de kinderen er heerlijk zelf mee bouwen en constructies uitproberen. Wie maakt de hoogste toren of de langste domino? Doordat de sponzen zacht en licht zijn vraagt het een hele andere manier van bewegen dan met houten blokken. Daarbij maken de sponzen geen geluid als ze omvallen. Ideaal voor prikkelgevoelige kinderen of een gehorige kleuterklas. 

Valt het spel stil of wil je een kind meer uitdagen? Pak dan de voorbeeldkaarten erbij en laat een voorbeeld namaken. Er zijn verschillende kaarten met gekleurde en blanco voorbeelden. Die laatste zijn ook heel handig als je zelf andere kleuren hebt van de sponzen. Door het namaken van voorbeelden oefenen kinderen naast hun oog-handcoördinatie ook de visueel-ruimtelijke vaardigheden. Daarnaast zijn er kaarten die iets meer creativiteit vragen omdat er alleen een voorwerp of gebouw op staat dat nagebouwd kan worden. Het inkleuren van de voorbeeldkaarten kan stimulerend werken bij kinderen die niet graag kleuren. 

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding