De voordelen van stoeien voor bedtijd

In mijn praktijk hoor ik vaak dat ouders proberen rust en kalmte in te bouwen vlak voor bedtijd. En dat is ook een advies dat ik zelf regelmatig geef. Maar bij sommige kinderen is het juist meer zinvol om voor bedtijd nog even flink te bewegen en te stoeien en daarna pas de dag af te bouwen met rustige activiteiten. Lees hier drie voordelen van stoeien in het avondritueel.

* Sociaal-emotionele ontwikkeling

Stoeien met je kind is een uitstekende manier om qualitytime door te brengen en een sterke emotionele band op te bouwen. Dit helpt kinderen hun emoties te reguleren en kalmeert ze, wat bijdraagt aan een betere nachtrust. Tijdens het stoeien leren kinderen in een veilige en vertrouwde omgeving risico's te nemen, waardoor ze hun eigen kracht, mogelijkheden en grenzen ontdekken. Dit heeft een positief effect op hun zelfvertrouwen. Bovendien vereist stoeien samenwerking, het respecteren van elkaars grenzen en het rekening houden met de gevoelens van anderen. Zo leren kinderen tijdens het stoeien waar de grens ligt tussen spelen en pijn doen, wat hun sociale vaardigheden verder ontwikkelt.

* Sensorische ontwikkeling

Stoeien stimuleert verschillende zintuigen, zoals het lichaamsbewustzijn, waardoor kinderen leren waar hun lichaam zich in de ruimte bevindt, hoe ze hun kracht kunnen reguleren en hoe ze hun bewegingen kunnen coördineren. Na een lange schooldag of een spannende activiteit zoals een kinderfeestje, kunnen kinderen vol spanning, stress en opgestapelde prikkels zitten. Stoeien helpt hen om deze prikkels beter te verwerken, waardoor ze zich daarna meer ontspannen voelen en klaar zijn voor de nacht. Dit kan bijdragen aan het verminderen van slaapproblemen.

* Motorische ontwikkeling

Stoeien vereist beweging en coördinatie, waardoor kinderen hun motorische vaardigheden kunnen verbeteren. Ze leren hun lichaam steeds beter te beheersen en aan te sturen. Bewegingen zoals rollen, draaien en springen stimuleren het evenwichtssysteem, wat helpt bij het verbeteren van balans en coördinatie. Het spelen met een bal, ballon of kussen stimuleert de oog-handcoördinatie. Bovendien draagt het bewustzijn van de verschillen tussen aanspannen en ontspannen bij aan het leegmaken van het hoofd voor bedtijd waardoor kinderen meer ontspannen naar bed gaan.

* Praktische tips voor stoeien voor bedtijd

Ben je helemaal enthousiast om meer te gaan stoeien maar zoek je nog inspiratie? Deze boeken zijn echte aanradersNelsons NinjaboekNelsons acrobatenboek of Nelsons yogaboek voor als je wat rustigere bewegingen zoekt.

Probeer ook de spelletjes uit onderstaande video eens uit.
Lijkt jouw kind juist extra druk te worden na het stoeien? Stoei dan wat eerder op de avond in de woonkamer en laat je kind in de slaapkamer weer rustig worden tijdens het avondritueel door bijvoorbeeld wat langer voor te lezen.

 Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben om vaker met je kind te gaan stoeien. Mocht je tips, vragen of aanvullingen hebben, mail gerust naar; info@beweegwereld.nl 

NB. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.