De W-zit: wat is het en waarom is het goed om af te wisselen?
Veel jonge kinderen zitten tijdens het spelen of knutselen graag in de W-zit: met hun knieën naar voren en hun voeten naar achteren langs hun lichaam, waardoor hun benen samen een soort "W" vormen. Deze houding voelt vaak stabiel voor kinderen, maar langdurig of heel vaak W-zitten kan de motorische ontwikkeling ongunstig beïnvloeden.
Hier zijn drie praktische stappen om kinderen te ondersteunen bij het afwisselen van de W-zit naar een gezondere houding:
Stap 1: herken de W-zit
De W-zit is eenvoudig te herkennen: de knieën wijzen naar voren, terwijl de voeten naar buiten en achter het lichaam liggen. Hoewel deze houding kinderen met zwakkere rompspieren op korte termijn stabiliteit en gemak biedt om op de grond te spelen, kan ze op de lange termijn nadelige gevolgen hebben:
- verminderde rompbalans en rompstabiliteit
- beperkte bewegingsvrijheid bij draaiende of kruislings verlopende bewegingen
Doordat in deze houding de buik- en rugspieren nauwelijks actief worden gebruikt, worden ze ook niet versterkt. Het onderliggende probleem blijft daardoor bestaan. Door kinderen alternatieve zithoudingen aan te leren, doen ze automatisch ervaring op met het verplaatsen van hun lichaamsgewicht en het kruisen van de lichaamsmiddellijn — essentieel voor hun motorische ontwikkeling.
Stap 2: bied speelse alternatieven aan
Stimuleer kinderen om van houding te wisselen door alternatieven aan te reiken, zoals:
- Kleermakerszit (benen gekruist)
- Zijdelings zitten (beide benen naar één kant)
- Kniezit (hielen onder de billen)
- Languit zitten met benen naar voren
Maak er iets creatiefs van: laat kinderen een eigen poster inkleuren met hun favoriete zithoudingen (verkrijgbaar in Beweegwereld) of geef elke houding een fantasienaam. Dit werkt zowel thuis als in de klas of groep en maakt het makkelijker om op een positieve manier aandacht aan verschillende zithoudingen te geven.
Stap 3: focus op wat wél kan
* In plaats van “Niet zo zitten”, helpt het om te benoemen wat je wél graag ziet. Zeg bijvoorbeeld:
* “Kun je ook zitten als een vlinder?”
* “Kies een andere zit van de poster!”
*Zeker bij jonge kinderen werkt deze positieve benadering veel effectiever én fijner voor iedereen.
Extra tips voor ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers:
* Observeer wanneer kinderen de W-zit vaak aannemen: bij concentratie, vermoeidheid of tijdens rustige spelmomenten?
* Zorg voor een uitnodigende speel- en leeromgeving met stevige speelmatten, speelgoed op verschillende hoogtes zoals op een Wobbel, de Bobles krokodil of een laag krukje.
* Speel regelmatig spelletjes op de grond in zijzit om de rompstabiliteit te verbeteren.
* Geef zelf het goede voorbeeld en wissel ook je eigen houding regelmatig af.
* Bespreek zithouding kort tijdens een kringmoment of tijdens een beweegactiviteit – spelenderwijs leren werkt het best!
Met deze tips help je kinderen op een natuurlijke manier te variëren in zithouding. Dat ondersteunt niet alleen hun motorische ontwikkeling, maar draagt ook bij aan gezond opgroeien.
Download hier gratis onze poster met alternatieven voor de W-zit Welke zie jij zitten (3).pdf en hang hem op.
N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.
Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.