5 tips voor het gebruik van een babygym

Veel ouders hebben een babygym in huis om hun baby te stimuleren om te bewegen. Een babygym kan leuk en zinvol zijn maar is niet noodzakelijk en het is belangrijk om deze op de juiste manier te gebruiken. Lees hier 5 tips waar je op kunt letten bij het gebruik van een babygym.

Gebruik een babygym vanaf 3 maanden

Baby’s jonger dan 3 maanden bewegen nog reflexmatig waardoor hun armen en benen alle kanten opschieten. Daardoor kan speelgoed boven zijn hoofd hem onbewust lang wakker houden omdat er steeds weer van alles te zien is. Hierdoor krijgt een baby geen gelegenheid om zich af te sluiten van teveel prikkels en is het lastiger om als ouders de slaapsignalen te herkennen. Dit kan leiden tot overprikkeling waardoor het slapen moeizamer verloopt.

Gebruik een babygym zonder licht en geluid

Een babygym zonder licht en geluid daagt een baby uit om zelf op ontdekking te gaan. Al die lichtjes en geluiden zijn zo aantrekkelijk om naar te kijken dat een baby zelf juist niets meer hoeft te doen. En ook hierbij geldt dat een baby sneller overprikkeld kan raken.

Gebruik een babygym met verstelbare hoogte

Hang de speeltjes boven de buik op ongeveer 20 - 25 cm hoogte. Dan kan een baby er rustig naar kijken en leren grijpen. Bij voorkeur kun je de speeltjes er ook af halen om ze te verwisselen en schoon te kunnen maken.

Gebruik een babygym op de juiste plaats

Zet de babygym alleen in de box of op de grond. Hang geen bewegende speeltjes boven het bed. Dit kan zoveel prikkels geven dat een baby moeite heeft om zich te ontspannen en het inslapen juist moeizamer gaat. Laat een baby altijd onder toezicht met een babygym spelen.

Gebruik een babygym in verschillende houdingen

Liggend op de buik met de babygym op 30 cm afstand en de speeltjes net boven de grond kan de babygym uitdagen om het hoofd op te richten. Liggend op de zij kan de babygym een mooie stimulans zijn om te oefenen in deze houding. En ga er zelf gerust eens naast liggen om samen met je baby te genieten!

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop.

Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.